orientální tancearomaterapiearomamasáželéčení drahými kamenyreikivýklad tarotových karet
 

ÚČINKY ... BALZÁMY ... KOUPELOVÉ A SPRCHOVÉ OLEJE ... MÍCHANÉ SMĚSI ... MEDOVÉ KRÉMY S ESENCIÁLNÍMI OLEJI

ÚČINKY ROSTLINNÝCH OLEJŮ používaných jako nosné oleje pro míchání s oleji esenciálními

AVOKÁDOVÝ OLEJ ... je zajímavý výrazně regeneračními účinky. Je vhodný k ošetření pokožky po menopauze. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, E, D a sterolů (až 10%), které mohou být použity při léčbě artritických bolestí. Kvůli zelené barvě a typickému aroma se jako masážní olej k samostatnému použití nehodí, ale v masážních kompozicích udržuje pokožku vláčnou a hebkou. Při přecitlivělé pokožce může avokádový olej dobře nahradit senzitivující oleje. Můžeme jej použít jako doplněk stravy, protože právě avokádový olej snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je výborný při poruchách močových cest. složení:Persea americana (Persea americká) poznámka: Lisovaný za studena

DÝŇOVÝ OLEJ ... má výrazné hojivé a zklidňující účinky. Je bohatým zdrojem organicky vázaného zinku. Hodí se pro ošetření nehtů, kde stimuluje jejich růst, pomáhá jejich zpevnění a zvyšuje pružnost kůže. Je velice užitečný na namáhané a poškozené vlasy, omezuje jejich vypadávání. Protože se dobře vstřebává a nezanechává pocit mastnoty, je vhodný pro vysušenou a ekzematickou pleť, kde podporuje její pružnost a hydrataci. Může se použít pro přímou masáž. Doporučujeme vnitřní užití jako přírodní zdroj zinku (1 až 4 kávové lžičky denně). složení: Cucurbita pepo (Tykev turek) poznámka: Lisovaný za studena - BIO kvalita

JOJOBOVÝ OLEJ ... charakteristickými vlastnostmi se jedná vlastně o tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Tento velmi ceněný masážní olej je vhodný na všechny typy pletí, a to i pro pleť velmi citlivou. Má regenerační schopnosti, které využíváme v obličejových Regeneračních jojobových olejích Nobilis Tilia (informační list k dispizici na vyžádání). Dobře se roztírá, vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelnou masáží se všechny typy pleti stávají opět odolnými vůči vnějším vlivům. Zabraňuje další tvorbě vrásek a díky přirozenému ochranného UV faktoru 3 až 4 chrání před slunečním zářením. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Jojobový olej nedoporučujeme k vnitřnímu užití, jelikož projde trávicím ústrojím beze změny. složení: Simmondsia chinensis (Simondsie čínská) poznámka: extrahovaný CO2

LNĚNÝ OLEJ ... je znám pro své regenerační, zvláčňující a zjemňující účinky. Podporuje léčbu ekzematických stavů pleti, lupénky a popálenin. Je vhodný k ošetření ztvrdlé a popraskané kůže. Obsahuje neobvyklé množství nenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová a linolová), chránících pokožku před volnými radikály, poškozujícími tkáň během zánětlivých stavů pleti. Pro přímou masáž se příliš nehodí kvůli své tmavé barvě, ale v masážních kompozicích je velmi účinnou regenerační složkou. Pravidelná aplikace činí pokožku vláčnou a jemnou. Může se užívat vnitřně jako zdroj nenasycených mastných kyselin (tzv. vitamín F), které snižují hladinu cholesterolu. složení: Linum Usitatissimum (Len užitkový) poznámka: Lisovaný za studena

MANDLOVÝ OLEJ ... má silné uklidňující a regenerační účinky. Velmi rychle a dobře se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty. Svou kvalitou se stal nejpoužívanějším masážním olejem v aromaterapii. Hodí se i pro dětskou pokožku. Je dobře snášen všemi druhy pletí (ekzém, akné, podrážděná pokožka, ale i spáleniny od slunce). Zvláště vhodný je pro suchou až popraskanou, olupující se pokožku. Obsahuje množství vitamínů a kyselinu olejovou, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny a také alfa-tokoferol, přírodní antioxidant. složení: Prunus amygdalus var. dulce (Mandloň sladká) poznámka: Lisovaný za studena

OLEJ Z KUKUŘIČNÝCH KLÍČKŮ ... svými regeneračními a hojivými schopnostmi má příznivý vliv na popraskanou, suchou, aknózní a zanícenou pleť. Doporučuje se i při ekzematických stavech pleti. Pokožku změkčuje a dodává jí vláčnost a pružnost. Je velmi bohatý na linoleovou kyselinu, a proto se využívá ve zdravé výživě. Obsahuje značné množství vitamínu E a koenzym Q10, který je vhodný k ošetření zubů a dásní. Při vnitřním užití posiluje imunitní systém. složení: Zea mays (Kukuřice setá) poznámka: Lisovaný za studena

OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ ... obsahuje vitamíny A, B a nejvyšší množství vitamínu E, což jej činí nejlepším olejem proti předčasnému stárnutí pleti. Je účinným regeneračním prostředkem pro suchou a hlavně zralou pleť. Pro své typické aroma a barvu se pro přímé masáže příliš nehodí, ale ve formě obkladů nebo v masážních kompozicích je vhodný na změkčení ztvrdlé kůže a vyživení pleti. Do masážních směsí se přidává jako přírodní antioxidant. Při vnitřním užití dodává tělu esenciální mastné kyseliny a vitamíny. Během vnitřního i vnějšího užívání se ve výjimečných případech u citlivých jedinců mohou objevit alergické reakce, a proto jej můžeme nahradit avokádovým olejem. složení: Triticum sativum (Pšenice obecná) poznámka: Lisovaný za studena

OLIVOVÝ OLEJ ... má ošetřující a regenerační účinky. Působí příznivě při ekzémech, alergických reakcích pokožky, zánětlivých stavech pokožky, aknózní pleti. Je silně promašťující, prokrvující a zvláčňující, proto je vhodný na popraskanou a suchou až šupinatou pleť. Je velice šetrný a jemný k dětské pokožce. Má výborné účinky při ošetřování vlasů a nehtů. Při vnitřním užití dodává tělu nenasycené mastné kyseliny, zvláště kyselinu olejovou, která snižuje riziko srdečních příhod. složení: Olea europea (Olivovník evropský) poznámka: Lisovaný za studena

PUPALKOVÝ OLEJ ... významný regenerační rostlinný olej je vhodný při zánětlivých stavech pokožky, popáleninách, ekzémech a lupénce. Jeho regenerační schopnosti výtečně ošetřují citlivou a suchou pokožku. Při vnitřním užití výrazně snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a pomáhá při atopickém ekzému. Díky svým obsahovým látkám účinně pomáhá při klimakterických potížích a premenstruačním syndromu. složení: Oenothera biennis (Pupalka dvouletá) poznámka: Extrahovaný CO2

RICINOVÝ OLEJ ... má silně promašťující efekt, proto je velmi vhodný k ošetření suché kůže. Obsahuje unikátní kyselinu ricinolejovou, která váže v pokožce vlhkost. Jeho hojivé účinky příznivě působí na pooperační jizvy, některé druhy bradavic a jiných novotvarů na pokožce. Napomáhá přirozené regeneraci pleti, zvláčňuje ji a zabraňuje další tvorbě vrásek. Pro svoji vysokou viskozitu jej doporučujeme ředit řidšími oleji, například olejem z vinných hroznů. Vnitřní užití se doporučuje pouze v krajních situacích, je totiž silně projímací a je nutné pečlivě zvážit dávkování. složení: Ricinus communis (Skočec obecný) poznámka: Extrahovaný

SEZAMOVÝ OLEJ ... má výrazné stimulující a hydratační účinky. Je vhodný do masážních kompozic, kde napomáhá obnově pokožky, činí ji odolnou vůči vnějším vlivům, posiluje organizmus a celý imunitní systém. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, ale není vhodný při zánětlivých stavech kůže. Působí dobře v masážních a kosmetických prostředcích pro děti. Velice příznivý vliv má také při revmatických potížích. složení: Sesamum indicum (Sezam indický) poznámka: Lisovaný za studena

SLUNEČNICOVÝ OLEJ ... má hřejivé a výborné regenerační účinky. Obsahuje vysoké množství vitamínu E a minerálů, proto je i vhodným podpůrným prostředkem k ošetření ekzematické a aknózní pleti. Napomáhá prokrvení a tvoří vhodný základ pro masážní a kosmetické kompozice. Dobře se hodí i do směsí s ostatními panenskými rostlinnými oleji. Dodáváme slunečnicový olej lisovaný za studena a slunečnicový olej, upravený Pí technologií, která ještě zdokonaluje využitelnost bioaktivních látek pro lidský organizmus. složení: Helianthus annus (Slunečnice roční) poznámka: Lisovaný za studena

SOJOVÝ OLEJ ... je vhodný do masážních kompozic, kde má výrazné regenerační a zvláčňující účinky, dobré pro suchou, aknózní a ekzematickou pleť. Obsahuje velké množství lecitinu (pouze v oleji lisovaném za studena), který je přirozenou součástí některých buňek, zvláště v centrálním nervovém systému. Posiluje paměť a má obecně blahodárné účinky na naše tělo. Vnitřní užití nemá velký význam, ale v potravinářství se jedná o nejpoužívanější rostlinný olej vzhledem k jeho dostupnosti. složení: Glycine max (Soja luštinatá) poznámka: Lisovaný za studena - BIO kvalita

OLEJ Z VINNÝCH KLÍČKŮ ... velmi oblíbený olej v aromaterapeutické a kosmetické praxi. Na pokožku má regenerační a hydratační účinky.Velice rychle a dobře se vstřebává, proto je vhodný pro normální i mastnou pleť, velice dobře ošetřuje i zralou pokožku se ztrátou elasticity. Nezanechává pocit mastnoty. Je řídký, a proto se při masážích může použít na ředění hustších olejů. Jako jediný z olejů nemá při lisování za studena příznivé složení, a proto se dodává olej z vinných hroznů pouze extrahovaný. složení: Vitis vinifera (Réva vinná) poznámka: Extrahovaný

LÍSKOVÝ OLEJ ... svými vlastnostmi je velice podobný oleji ze sladkých mandlí. Obsahuje vitamíny A, B a E, je mastnější, proto se může míchat s dalšími rostlinnými oleji. Díky jeho výborné vstřebatelnosti je doporučován jako ochranný a pěstící masážní olej, který nezanechává pocit mastnoty. V aromaterapii se často používá do masážních směsí pro budoucí maminky a malé děti. Příznivý vliv má také na ošetření zralé pleti se ztrátou elasticity. Pokožku zanechává hebkou a sametovou. Své výhradní místo má i v pěstění vlasů na regenerační vlasové olejové zábaly. složení: Corylus avellana poznámka: lisovaný za studena

MAKOVÝ OLEJ ... má podobné vlastnosti jako olej lněný, je ale méně mastný a bohatý na nenasycené mastné kyseliny (kyselina linoleová a linolenová). Na rozdíl od oleje lněného se tedy může makový olej použít k masáži buď přímo, nebo ve směsi s jiným rostlinným olejem. Vyživuje a chrání pokožku, je vhodný na pleť suchou se sklonem k praskání nebo na pleť ekzematickou a zánětlivou. Zároveň pleť účinně regeneruje a zanechává ji hebkou a vláčnou. Makový olej dodává pleti esenciální mastné kyseliny a podporuje její hydrataci. Díky jemnému makovému aroma působí zklidňujícím účinkem na psychiku, takže je vhodný do směsí při bolestech hlavy, přepracování, stresu a do masážních směsí pro děti. složení: Papaver somniferum poznámka: lisovaný za studena

ŠÍPKOVÝ OLEJ ... tento výjimečný olej lisovaný za studena z jader šípků růže svraskalé je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, podle výzkumů dokonce účinný i na keloidy a staré zbytnělé jizvy (musí se aplikovat denně po delší dobu). Z běžného použití na pokožku vyplývá, že je to také výjimečně účinný olej proti vráskám, který zmírňuje stárnutí pleti a přispívá k její hydrataci. Za studena lisovaný šípkový olej je výživný a hodí se k lokálnímu ošetření u těhotných a dětí. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože si udržuje účinnost i při ředění až na 10 % v kosmetických přípravcích. složení: Rosa rubiginosa poznámka: Lisovaný za studena - BIO kvalita

KONOPNÝ OLEJ ... olej z konopí setého (Cannabis sativa) obsahuje více než 75 % nenasycených mastných kyselin, které lidská pokožka potřebuje ke správné funkci. Pro pokožku jsou nejvíce důležité kyseliny omega-6-linoleová, omega-6-gama-linoleová a omega-3-linoleová, které jsou pro lidský organismus esenciální (neumí si je sám vytvořit a je třeba je přijímat z potravy nebo vstřebáváním pokožkou). Tyto kyseliny mají výborné regenerační, zvláčňující, zklidňující, protizánětlivé a promašťující schopnosti a také posilují odolnost pokožky. Omega-3 blokuje tvorbu histaminu, a tím brzdí rozvoj alergické reakce. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny v ideálním poměru 3:1, a pomáhá tak zmírnit nebo dokonce úplně vyléčit kožní problémy, jako je suchost pokožky, atopický ekzém nebo lupénka. Olej obsahuje i velké množství vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E), které ve spojení s nenasycenými kyselinami mají blahodárné účinky. Omezuje vznik nových vrásek, zmírňuje nebo zamezuje projevům akné. Působí velmi dobře také jako olejový zábal na vlasy a jeho vtírání do nehtových lůžek posiluje růst a zdraví nehtů. Díky výjimečně vyváženému zastoupení nenasycených esenciálních mastných kyselin je konopný olej považován za vůbec nejhodnotnější z rostlinných olejů. složení: Cannabis sativa (Konopí seté) poznámka: Lisovaný za studena

KOKOSOVÝ OLEJ ... přestože většinou se kokosový olej nabízí vysoce rafinovaný (někdy bývá označován jako destilovaný, řídký nebo lehký kokosový olej), Nobilis Tilia vám nabízí skutečný panenský kokosový olej v BIO kvalitě. Získává se z usušené bílé dužniny ořechu kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Jedná se vlastně o tuk nebo kokosové „máslo“, které je v panenském stavu bílé a tuhé a taje při 25 °C. Abychom mohli kokosový olej využít pro masáže, smíchali jsme jej s malým množstvím panenského slunečnicového oleje v BIO kvalitě. Olej tak stačí ponechat při pokojové teplotě nebo jej krátce postavit do teplé vodní lázně, aby se dostal do tekutého stavu. Kokosový olej osvědčil výbornou skluznost a ještě krátce zůstává na pokožce. Pleť je po jeho aplikaci hladká a jemná, pokožku zvlhčuje a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Velmi dobře se míchá s éterickými oleji, vyzkoušejte zejména některé sladké květové vůně pro dokonalý efekt havajské či thajské masáže. Doporučuje se také jako součást hydratačních olejů, určených na suchou pokožku a na uklidnění citlivé a jemné pleti. Protože je kokosový olej dobře přilnavý, používá se tradičně také jako regenerační prostředek pro vysušené či odumírající vlasy. Nezaměňujte tento přírodní olejový tuk s rafinovaným materiálem, kterému podstata pravého kokosového oleje chybí. složení: Cocos nucifera + Helianthus annus Kokosový olej BIO, slunečnicový olej BIO (30ml/100ml) poznámka: Lisovaný za studena - BIO kvalita

OLEJ TAMANU ... tamanu je název, který se na ostrovech v jižních mořích používá pro olej z kalaby obvejčité neboli domby (Calophyllum inophyllum). Lisuje se ze sluncem sušených jader plodů, která připomínají žlutá jablka, je tmavě zelený a má specifické aroma. Je velmi léčivý, silně analgetický a protizánětlivý, pomáhá zacelovat rány a jizvy. Tradičně se používá i k hojení vředů a těžkých ran, proti bolesti při revmatismu, ischiasu či pásovém oparu. Protože tamanu olej obsahuje protizánětlivé, antibiotické a antiseptické látky, je výborný jako součást ochranných nebo hojivých prostředků - zklidňujících krémů a balzámů, mlék po opalování a přípravků na boláky, štípance a kousnutí. Olej se nehodí samostatně na masáž ani k vnitřnímu užití, zato je výborný k lokálnímu použití při plísních pokožky, drobných poraněních, v přípravcích na bolestivé klouby, namožené svaly i na neuralgické bolesti. Tamanu olej je vhodné synergicky doplňovat éterickými oleji podle požadovaných účinků. Je třeba jej užívat opatrně a mít na paměti, že zvyšuje lokální prokrvení. složení: Calophyllum inophyllum (Kalaba obvejčitá) poznámka: Lisovaný za studena

MERUŇKOVÝ OLEJ ... Olej se získává z meruňkových jader a má vysoký obsah nenasycených esenciálních kyselin, zejména olejové a linoleové. Proto velmi dobře proniká pokožkou a dodává jí potřebné výživné látky. Vstřebává se doko-nale a nezanechává pocit mastnoty. Obsahuje rovněž vysoký podíl vitamínu A a vitamín E. Meruňkový olej přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje. Je vhodný k ošetření všech typů pletí, zejména však suché, jemné a citlivé až velmi citlivé. Z toho důvodu je jedním z nejčastěji užívaných olejů pro ošetření jemné pokožky novorozenců a malých dětí. Hodí se dobře také k péči o vysušenou a poškozenou pokožku po slunění. Má přirozené jemné aroma a pro svoji lehkost jej lze velmi dobře využít pro masáže obličeje v kosmetické praxi. Pro tělové masáže se dobře míchá s dalšími, mastnějšími oleji. V kompozici s jinými bioaktivními látkami se hodí také pro ošetření bolestivých revmatických stavů. Meruňkový olej Nobilis Tilia je lisovaný za studena. složení: Prunus armeniaca poznámka: Lisovaný za studena